Villa M

This house by Gian Luca Montanari is composed mainly by a two color brick volume which, through successive subtractions, establishes a relationship between inside and outside.
The design is founded on the linearity of this cubic volume and its articulations, as well as on the relationship between full and empty. The transition between the inside and the outside is underlined by a gradual sequence of thresholds and of passages able to create paths through the mass. The relation with the external spaces is realized by openings that are focused on specific sights. Another important theme that we can find in this building is the sensitivity towards environmental sustainability.

The project

The building structure is characterized by elements of high energy performance, with underfloor heating and cooling and dehumidification stabilizer equipped with controlled mechanical ventilation.

Custom-made Furnishings

The living space on the ground floor is characterized by a hybrid coexistence of functions; the side wall of the living room allows you to fix the polished lacquered suspended drawer unit on a design, which highlights the upper edge of the drawer shaped with particular moldings. The lacquer white cabinet, also made to measure, has sliding doors and reaches the ceiling, while the metal handles are recessed.

Kitchen

The made to measure modular kitchen, matt lacquered, develops along the perimeter wall. The work top is in corian of minimum thickness, the hood and the handy lights appear fixed directly to the ceiling highlighting a primary and essential volumetricity corresponding to the mood of the building itself.

Bookcase

The large room dedicated to the owner's study is located on the ground floor; it shows, in the side wall, the picturesque bookcase having the upper part formed by open shelves whose vertical spacers form together with the shelves an effective decorative motif.